Starta din egen dojo

dojo martial arts_49282000

Vi älskar att träna i Sverige och kampsport är en stor favorit. Varför inte öppna en egen dojo?

Har du svart bälte i någon kampsport? Om ja, vilken tur! Om nej, det är inte ett krav för att starta ett företag. Du kan anlita tränare istället för agera som tränare själv. Men om du ska öppna en dojo med inriktning mot kung fu borde du åtminstone läsa på om kampsporten. Försök att förstå filosofin och kulturen kring detta och prata gärna med många som är verksamma inom kampsporten, både som glada amatörer och professionella.

En dojo ska vara en välkomnade och framförallt ren plats. Kontorsutrymmen kan man anlita företag att ta hand om, ROT-avdrag gör det billigt och städfirmor finns över hela landet. Själva träningshallen kan man ta hand om på flera sätt: inom många kampsporter är det viktigt att lära ut moral och disciplin. En del av träningen handlar därför om att eleverna hjälper till att städa träningshallen och håller den ren och prydlig. Alternativt anlitar man samma städfirma och då och då beställer man golvpolering för att hålla hallen blank och enkel att röra sig i.

Bor man i en stad med flera dojos får man kanske fokusera på en annan målgrupp än sina konkurrenter för att få plats på marknaden. Du kanske riktar dig helt mot mindre barn, personer med funktionsnedsättningar, tar bara emot kvinnliga kunder för att stärka dem och lära dem självförsvar genom kampsport och så vidare. Genom att nischa din dojo får du exakt den typ av kunder som du vill och kan konkurrera med större namn fastän du har nyss öppnat.


Posted in Sport by with comments disabled.