Kampsport och skador

Praktiskt taget alla sporter och träningsformer kommer med risk för skador av en eller annan typ. Men medan det aldrig går att garanterat undvika dem till 100% finns det mycket man själv kan göra för att minska risken. Blir man dock drabbad är det också viktigt att veta hur man går till väga för att behandla skadan.

Typerna av skador man ökar risken för när man tränar kampsport kommer självfallet bero en hel del på den typ av kampsport man tränar. Många gör misstaget att tro att all kampsport är kontaktsporter. Det finns dock gott om exempel av kampsport där tävling mot andra utövare är helt valfritt och majoriteten av träningen utförs utan behöv av en partner eller motståndare. I sådana kampsporter ser man i regel betydligt lägre skaderisker och många gånger är det andra typer av skador som sker.

För att förebygga skador är det av yttersta vikt att alla som deltar vet hur man moment och övningar går till. När vi tränar fel ökar vi markant vår risk att drabbas av skador. Detta inkluderar även överträning där vi inte ger kroppen tillräckligt med tid att vila och återhämta sig. I flera kampsporter betyder det också att man alltid använder de nödvändiga skydden och var noga med att inte använda otillåtna slag, sparkar, grepp eller andra tekniker.

Drabbas man av en skada gäller det att inte försöka pusha igenom smärtan eller liknande. Inte heller bör man försöka sig på att diagnosera sig själv utan lämna det åt en läkare eller sjukgymnast. Kontakta vården och boka en tid. Fram till dess bör man avstå från all form av träning. Sedan gäller det att följa läkarens eller sjukgymnastens rekommendation vad gäller vila och aktivitet.

Mest troligt kommer man avrådas från att fortsätta träna överhuvudtaget för att inte förvärra skadan. Somliga finner det svårt att ta längre avbrott från träningen. Ett tips är att försöka fokusera på andra aktiviteter. Det kan vara något så enkelt som att spela lite spel på nätet till att läsa en bok. Om skadan inte påverkar ens förmåga att gå kan man också ge sig ut på längre promenader och kanske lyssna på musik eller en podcast under tiden.

 


Posted in Sport by with comments disabled.