Jakt med båge

Vi börjar med att säga att i dag är det förbjudet att jaga med pil och båge i Sverige. Men det är en intressant jaktmetod som är populär i många andra länder. Frågan är hur det gå till?

Svenska bågjägarförbundet och Jägarförbundet är intresserade av att lägga upp ett förslag på hur pilbågsjakt skulle kunna gå till, men det är i slutändan upp till regeringen och det kan vara svårt att få folk att acceptera den här jaktmetod. Men själva säger de att skaderisken ser ut att vara lägre och det kan nog locka fler jägare till förbundet. Så tills vidare får vi fortsätta med skyttejakt och utveckla våra förmågor inom denna istället, eller vända oss till bågskytte som sport istället.

I Spanien är det exempelvis vanligt att man jagar vildsvinen med pilbåge på nätterna då de utgör ett stort problem. Kanske det är något som södra Sverige också skulle testa? Bågjakt i USA och Kanada är främst jakt på hjort. Det som kan vara svårt är att du behöver mer tid för att sikta samt att det tar längre tid att ladda om bågen. Sedan är det svårt att bedöma om pilbågsjakt är farliga för djur, det vill säga att det innebär större lidande för djuret. Risken att träffa fel och endast skada djuret är större vilket gör det svårt för bågjägare att övertala omgivningen om att detta är ett bra alternativ till skjutvapen.


Posted in Sport by with comments disabled.