Att komma tillbaka efter skada

Den som håller på med någon form av sport vet hur lätt det är att man kan skada sig. Vissa sporter är mer skadebenägna än andra och vissa skador tar längre tid att komma tillbaka ifrån. Oavsett så gäller det som utövare att vara väl förberedd inom sin sport och träna så att man minimerar riskerna för skador.

Om olyckan skulle vara framme och man skulle bli skadad så gäller det att man får skada åtgärdad så snabbt som möjligt. Vi kan säga med stor sannolikhet att alla vill komma tillbaks så fort det bara är möjligt efter en skada och det gäller att hitta rätt behandling den typen av symtom som man upplever. Olika skador kräver olika behandlingstekniker och genom att få komma till duktiga naprapater eller kiropraktiker så ser dom för det mesta vilken form av behandling som krävs.

Viktigt är det också att lyssna på de råd som ges hur du bästa ska komma tillbaka till din träning igen efter behandlingen. Många gånger så har den som behandlat dig gott om erfarenhet av liknande fall och kan tipsa dig om bra övningar för att få bästa resultat och en snabb återhämtning. Båda vill ju att det ska gå så snabbt som det bara kan gå så att du är tillbaka i den form som du var innan skadan. Lyssna på din kropp och pressa inte för hårt utan ta det i den takt din kropp behöver för att läka så bra som möjligt.

Under en tid när vi inte haft full funktion av en eller flera delar av kroppen kommer man snabbt märka hur stel de faktiskt kan kännas. Detta är ett välkänt problem när man av en eller annan anledning tar eller tvingas ta uppehåll i träningen. På grund av detta är det väldigt viktigt att ta det lugnt i början och trappa upp träningen allt eftersom.

Ett säkert sätt att tackla återkomsten till träningen är att inte träna på samma nivå man var innan skadan förrän man tränat lika länge som man var borta från träningen. Var man till exempel skadad två månader innan man började träna igen kommer det ta ytterligare två månader innan man är tillbaka där man var innan skadan. Det kommer självfallet förekomma en del fall där denna tid inte riktigt stämmer, men det är ofta en fungerande måttstock på hur man kan lägga upp sin träning framöver.


Posted in Sport by with comments disabled.