Bågskytte – en traditionsrik sport

Archery

Bågskytte är en idrott som har långa anor. Långt innan det blev den internationellt erkända världssporten som det är idag fanns det förstås bågskyttar som åkte land och rike runt för att visa upp sina färdigheter. Bågskytte har också länge använts i praktiska syften som jakt.

Numera är det dock i sportens värld som bågskyttet lever sig kvar – och här har det fått ett uppsving under de senaste åren. Med ett intresse som ständigt växer bland både ungdomar och vuxna är bågskyttet numera en rörelse med tusentals medlemmar runt om i hela landet. Eftersom det övar upp både koncentration och koordination är det en perfekt idrott för den som vill utvecklas på flera plan.

OS-gren

De olympiska spelen är den viktigaste tidpunkten för en rad olika sporter, däribland bågskytte. Det dröjde till OS i München 1972 innan bågskytte fick en plats i finrummet – och där har det förblivit sedan dess. Redan i början av 1900-talet bildades dock de första föreningarna för bågskytteintresserade. Att intresset i Sverige stadigt har stigit beror säkert delvis på att vi har fostrat flera stjärnor inom sporten som har tagit medaljer på den internationella scenen. Även amatörer i allra åldrar kan delta i sporten. Det som krävs för att utveckla dina färdigheter är rätt utrustning som du kan hitta på jakto.se.

Barebow, recurve, compound och långbåge

Bågskytte är en sport som är uppdelad i en rad olika klasser. Här finns exempelvis klassiskt bågskytte, även kallat barebow, som är en mer avskalad variant. Här får deltagaren inte tillgång till hjälpmedel som sikte och stabilisator utan skjuter fritt med en vanlig pilbåge. Även fristil, eller recurve, är en populär klass där det finns tillgång till ovan nämnda hjälpmedel. Andra klasser som kan nämnas är compound och långbåge. Bågskyttets popularitet ser ut att fortsätta växa och många yngre väljer att ägna sig åt sporten vilket bådar gott för återväxten.


Posted in Sport by with comments disabled.